Før du velger gardin er det lurt å tenke over hvor gardinen skal henge og hvilken funksjon du ønsker at gardinen skal ha.

Hvor skal gardinen henge?

Skal gardinene henge på et soverom med morgensol, bruk tykke eller lysdekkende gardiner, eller en kombinasjon av rullegardin og en tynnere pyntegardin.

Hva er funksjonen?

Trenger du å beskytte mot trekk, vil tykke gardiner hjelpe til å holde på varmen. Tynne gardiner skjermer for innsyn på dagtid, men bør være tykkere om du ønsker samme funksjon om kvelden. Persienner i kombinasjon med tynne gardiner er også en løsning mange velger for store stuevinduer. Da kan du slippe inn så mye lys du ønsker og skjerme fullstendig for innsyn når det er ønskelig.

Valg av tekstiler

Den visuelle størrelsen på et rom kan du påvirke med tekstiler.

Et lite rom kan virke større med småmønstrede tekstiler. For motsatt effekt, bruk større mønster. En fin utsikt kan du ramme inn med nøytrale gardiner, eller pynt opp en kjedelig utsikt med fargeglade og mønstrete gardiner.

Kvalitet og materiale

Kvaliteten og materialet på gardinene vil også bli påvirket av hvor gardinene henger. Hos Kid finner du et stort utvalg av gardiner i naturfiber og kunstfiber, med ulike egenskaper og holdbarhet.

Bomull, lin og silke er de vanligste naturfibrene som brukes i gardiner. Det finnes også linaktige fibre som rami, jute og hamp. Bomullsgardiner er ofte med trykk og ulike etterbehandlinger for å få frem forskjellige egenskaper og effekter, f.eks. krympebehandling for å motvirke krymping, eller strekkbehandling som gir en glattere overflate.

Silkegardiner er lekre, men tåler ikke så godt sol. Gardiner av naturfiber er ofte mykere og med fint fall, men har lettere for å krympe og krølle seg. Gardiner i naturfiber er som regel noe dyrere enn gardiner i kunstfiber.

Polyester er det vanligste kunstfiber som er brukt i gardiner, men det brukes også blandinger av naturfiber og polyester. Fordelen med kunstfiber er stabiliteten i stoffet. Kunstfiber falmer lite og verken krymper eller skrukker. Polyester er et veldig allsidig kunstfiber. Man kan lage nesten alle typer garn av polyester, og med samme utseende som naturfiber. Gardiner i kunstfiber er svært gunstige i pris og svært slitesterke.

Artikkelen er opprinneleg publisert på inspirasjonsbloggen til Kid Interiør.