Har du vonde føtter etter noen timer i alpinbakken? Blir du iskald på føttene? Har du dårlig følelse med skia? Her er noen råd til deg som skal kjøpe nye alpinstøvler.

Ble støvlene som passet så perfekt i butikken for store allerede etter en dag i bakken? Høres dette kjent ut?

Har støvlene blitt alt for store? Alt for mange stoler på sin egen vurdering av fotens komfort når de kjøper nye alpinstøvler, og ender med for store støvler og dårlig kontroll på skiene!

Det er mange faktorer som skal stemme når du kjøper nye alpinstøvler. Utvalget av alpinstøvler er stort, og det skiller mye på de ulike støvlenes bruksområde og komfort. Alt fra stive racingstøvler til konkurranseski til behagelige frikjøringsstøvler for brede rockerski, og alle med flere lester, bredder og stivheter i skaftet.

Erlend Dannatt har lang erfaring fra alpint og jobber med Dalbello alpinstøvler og Völkl alpinski hos importøren Tendenzer. Vi har spurt han om råd.

Hva er det første man bør gjøre når man skal velge alpinstøvler?
– Man må finne en støvel som passer til bruksområde og ferdighetsnivå, og som samtidig passer skikkelig til foten. Husk at støvelen er den viktigste delen av utstyret, og hvis man har et budsjett bør man kanskje prioritere støvelen fremfor resten av utstyret. Å investere i en skikkelig innleggssåle øker komfort og skiglede.

Det virker ofte som om folk ikke stoler på produsentens fotmåler, og i stedet går opp en størrelse eller to. Hva blir feil da?
– Utfordringen er at fotmåleren kun måler lengden på foten. Like viktig er faktorer som bredde på fot, høyde over vrist og volum i legg. Finner man riktig modell, vil størrelsen som fotmåleren viser passe med god margin. Det er selvsagt også viktig å ta på støvelen riktig.
Husk at pga vinkelen i leggen på støvelen, vil den alltid kjennes kort ut med en gang du tar den på foten. Hvis man er litt tålmodig, tar på støvelen, setter seg ned og sparker hælen godt baki, samtidig som man spenner de to midterste spennene først, vil hælen skli bak og man får god plass til tærne. Hvis man har riktig modell, er det ikke nødvendig å gå opp i størrelse.

Mange damer ender ofte opp med for store støvler fordi de synes riktig størrelse klemmer så hardt rundt leggen, hva skal de se etter?
– Da må de finne en damemodell som passer. Damer har muskelfeste lavere på leggen, og derfor er damestøvlene litt breiere og lavere i leggen. Velger man i stedet en støvel som er flere størrelser større enn man trenger, vil man garantert få vondt i beina samtidig som kjøreegenskapene blir mye dårligere. I verste fall risikerer man faktisk at bindingen ikke løser riktig ut ved fall.

Artikkelen er opprinneleg publisert på inspirasjonsbloggen til Sport1

På Sport1 finn du alt du treng av ski og utstyr, velkomen innom for ein hyggeleg handel!